Tę sałatkę często robię na kolację. Dzięki dodatkowi kurczaka, zajadają się nią nawet dzieci

Dodano:
Sałatka z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Tatjana Baibakova
Co podać na kolację? A może prostą, acz pożywną sałatkę? W moim domu wszyscy ją kochają, nawet dzieci. To głównie ze względu na kurczaka, jednak w sumie cała znika z talerzy. Jest pyszna i bardzo zdrowa.

W tygodniu kolacja to u mnie najprzyjemniejszy posiłek. Jemy ją wspólnie i bez pośpiechu. Dlatego staram się, by była smaczna i wszyscy mieli na nią ochotę. Jedną z takich potraw jest sałatka z kurczakiem. Wszyscy ją lubimy, bo z jednej strony jest lekka, a z drugiej pożywna. Zjada się ją z wielką przyjemnością, ze względu na smak i wygląd.

Jak przygotować kurczaka do sałatki?

Do sałatki najlepiej sprawdzi się filet z piersi kurczaka, którego wcześniej można ugotować, upiec lub usmażyć. Ja zazwyczaj kroję go na kawałki i smażę na patelni. Stosuję minimalną ilość tłuszczu, tak by mięso tylko się lekko przyrumieniło. Dzięki temu kurczak jest soczysty i pełen smaku. Mięsa nie należy zbyt długo podgrzewać, bo wyschnie i nie będzie już tak smakowite. I najlepiej dodać je do sałatki jeszcze ciepłe.

Jak zrobić pożywną sałatkę z kurczakiem?

Przygotowanie pożywnej sałatki z kurczakiem zaczynam od oczyszczenia i pokrojenia mięsa. Lekko oprószam je przyprawami i odstawiam na kilka minut. W tym czasie oczyszczam i rozdrabniam warzywa. Gdy sałatka jest już prawie gotowa, smażę kurczaka i dodaję go do sałatki. Wtedy całość smakuje najlepiej.

Przepis: Sałatka z kurczakiem

Lekka, kolorowa sałatka z dodatkiem smażonego kurczaka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • papryka mielona
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g mieszanki sałat, roszponki, rukoli lub szpinaku
  • 2-3 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g żółtego sera
  • 2-3 łyżki zielonych oliwek

Na sos:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Odstaw na 10 minut. Sałatę opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w kostkę lub na cząstki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki lub w kostkę. Ser pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Oliwki odsącz.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione warzywa i ser umieść w salaterce, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj sos do sałatki, dodaj do sałatki, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim kawałki kurczaka. Lekko ciepłe wyłóż na sałatkę. Od razu podawaj.

Jak podać sałatkę z kurczakiem?

Sałatka z kurczakiem jest idealna na przekąskę lub kolację. By można się nią było najeść, warto podać ją z pieczywem. Można sięgnąć po świeżą bagietkę lub zrumienione tosty. Moja rodzina jednak najbardziej lubi ją jeść w towarzystwie pieczywa czosnkowego. Część robię z serem, a część bez, tak by każdy mógł sobie wybrać, jakie woli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...